Wat is een therapie- en psychosociale hulphond?

Een therapiehond is een speciaal getrainde hond die wordt gebruikt om therapeutische ondersteuning te bieden aan mensen in verschillende omgevingen, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en scholen. Ze helpen bij het verbeteren van het emotionele, fysieke en sociale welzijn van mensen door middel van comfort, liefde en ontspanning. 

De zorg

Ouderen in verzorgingstehuizen hebben vaak last van depressie en eenzaamheid. Er is bewezen dat de omgang met honden deze klachten kunnen verminderen (Banks en Banks 2002 , 2005 ). In verzorgingstehuizen worden al veel aaihonden ingezet. Aaihonden zijn honden die langsgaan bij verzorgingstehuizen en ziekenhuizen om met de patiënten te knuffelen en geaaid te worden. De affectie die de hond biedt geeft een goed gevoel, de patiënten voelen zich minder eenzaam, krijgen een positievere houding en het kan ontspanning bieden. Ouderen met verkrampte handen of artrose kunnen door de aaibewegingen mobieler worden en hun spieren ontspannen. De honden kunnen ook ingezet worden voor fysiotherapie en revalidatie. Deze vormen van therapieën zijn vaak onprettig voor ouderen, omdat het als pijnlijk ervaren wordt. De hond dient als afleiding voor de cliënt en maakt hierdoor de therapie aangenamer (Hermans, 2021). 

Ook in verzorginshuis Magnushof in Schagen wordt de therapiehond ingezet. Hiernaast zie je hond kaelynn oefeningen doen met dementerende bewoners

Zie meer in de documentaire

Onderwijs

Een klassen- of schoolhond wordt vaak ingezet in het onderwijs als een therapeutisch middel om de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. De aanwezigheid van een hond in de klas kan een kalmerend effect hebben en kan helpen bij het verminderen van stress en angst (Baird et al., 2023). Leerlingen met leesproblemen ervaren minder problemen als zij lezen oefenen in bijzijn van een hond (Jalongo, 2005). Ook is onderzocht dat het hebben van een klashond de oplettendheid van leerlingen naar de docent verbeterd (Kotrschal and Ortbauer, 2003). 

Hiernaast zie je Schoolhond Doedel, die kinderen op basisschool de Esch in Oldenzaal helpt. 

Zie meer in de documentaire

 

De psychosociale hulphond

Een psychosociale hulphond is een speciaal getrainde hond die emotionele ondersteuning biedt aan mensen met mentale problemen, zoals depressie, een angststoornis, autisme of PTSS. Ze kunnen taken uitvoeren zoals: 

  • Troost bieden
  • Waarschuwen voor paniekaanvallen
  • Afleiding bieden
  • Helpen bij structuur
  • Sociale interacties bevorderen

Flip is de psychosociale hulphond van Daisy. Flip ondersteunt Daisy in het omgaan met haar autisme en angststoornis. Hiernaast zie je samen trainen in Apeldoorn.

Zie meer in de documentaire


Het effect

Het omgaan met honden heeft onwijs veel gezondheidsvoordelen zowel mentaal als fysiek. Bij het knuffelen van een dieren wordt het knuffelhormoon oxytocine aangemaakt. Van dit hormoon word je gelukkiger en het vergroot het gevoel van verbinding (Visser, 2023). Ook verlaagt het knuffelen het stresshormoon cortisol (Hein, 2022). Dit heeft veel positieve langdurige effecten op de mentale gezondheid van mensen.