De groei van de therapiehond

Het aantal therapiehonden in Nederland neemt toe, maar is de inzet hiervan goed voor het welzijn van de hond?


Hulphond Nederland meld een flinke stijging van de inzet van therapiehonden. In 2012 zijn zij begonnen met de inzet van 6 van deze dieren. Dit aantal is ondertussen zo'n 16 keer zo groot geworden. Tegenwoordig worden er 95 therapiehonden ingezet door deze organisatie.

Aantal therapiehonden van hulphond Nederland

Dit aantal blijft groeien en dit terwijl er eigenlijk nog heel weinig over bekend is. Volgens het ministerie van volksgezondheid, wetenschap en sport is er nog niet genoeg onderzoek gedaan om de impact van de therapie- en psychosociale hulphond te bewijzen. Daarom zijn er nog geen regelingen voor trainingen of voor de aanschaf voor een hond. Omdat dit nog niet bekend is is er ook geen budget die deze honden vergoed, waardoor veel individuen een hoge prijs moeten betalen.

Negatieve gevolgen

Een groei klinkt positief, want hoe meer therapiehonden, hoe meer mensen geholpen kunnen worden, maar hier kunnen ook negatieve gevolgen aan vast zitten. Dit merkt ook hoogleraar Frank Meijboom "Principieel is het geen gevaar als we het vaker gaan doen, maar zeker als het aantal te snel groeit kunnen er nadelen aan zitten", meldt hij. "Bij alles wat snel groeit bestaat het risico dat mensen ergens op inspringen en met andere motivaties te werk gaan dan het welzijn van mens en dier. Tweede is dat je je menselijke cliënten moet kennen, maar ook het dier en dat kost tijd." 

Welzijn

Met de groei van het aantal therapie- en psychosociale hulphonden, groeit ook de aandacht voor het welzijn van het dier. De Raad voor Dieraangelegenheden (2019) geeft in het rapport Dierbare hulpverleners aan dat de inzet van dieren in de zorg risico op welzijnsproblemen met zich meebrengt. Veel onderzoek is er nog niet gedaan, maar een aantal studies rapporteerden dat de dieren tijdens het uitvoeren van dierondersteunde therapie tekenen van stress vertoonden en een verhoogd niveau aan cortisol (stresshormoon) hadden. Daarnaast kan het voor honden ook te intensief zijn als ze te vaak moeten werken zonder pauzes. In enkele gevallen is het ook voorgekomen dat het dier gepest of mishandeld is tijden zijn werkzaamheden.